Kiedy uderza zima, nie ma wątpliwości, że poczujesz chłód w powietrzu. Twoje okna mogą być oszronione z godziny na godzinę, a Twoje palce u rąk i nóg prawdopodobnie krzyczą o trochę ciepła. Ale wiesz, co też jest zimne? Wnętrze Twojego ciała.
Niskie temperatury na zewnątrz mogą skłaniać Cię do częstszego używania piekarnika lub pieca, i choć z pewnością zapewni Ci to przyjemnie ciepłą kuchnię, nie zrobi wiele, aby utrzymać temperaturę Twojego ciała. Jak więc utrzymać komfortowe warunki dla naszego ciała? Jednym słowem: tłuszcze.
Pokarmy bogate w tłuszcz pomagają nam utrzymać ciepło, ponieważ tłuszcz potrafi zatrzymać ciepło lepiej niż inne składniki odżywcze. Na przykład, jeśli włożysz awokado do gorącej wody, pozostanie ono chłodne dłużej niż kromka chleba, nawet jeśli oba były wyjęte z lodówki przez godzinę.
W związku z tym jedzenie tłuszczów nie zawsze jest tak zdrowe, jak nam się wydaje – zbyt duża ilość tłuszczu może prowadzić do przyrostu wagi, chorób serca i nie tylko. Ale badania wykazały, że umiarkowane spożycie pewnych rodzajów tłuszczu (jak awokado!) może pomóc w utracie wagi i zapobiec chorobom serca. Wszystko zależy od równowagi – nie możesz popełnić błędu, dodając więcej owoców, warzyw i pełnych ziaren do swojej diety.
Więcej porad żywieniowych znajdziesz również na stronie joysy.pl