Co można jeść na diecie wegańskiej?

Dieta wegańska to sposób odżywiania, który pomija wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym mięso, owoce morza, jajka i nabiał. Weganie nie jedzą również miodu, ponieważ nie chcą wspierać eksploatacji pszczół.

Dieta wegańska jest naturalnie zdrowa, ponieważ zawiera dużo owoców i warzyw, które są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika, witamin i minerałów. Jedzenie większej ilości owoców i warzyw może prowadzić do utraty wagi i zwiększenia energii.

Wiele osób uważa, że diety wegańskie są drogie lub trudne do przestrzegania, ponieważ zawierają głównie owoce i warzywa – ale istnieje kilka niedrogich produktów wegańskich, które mogą pomóc wypełnić plan posiłków w budżecie.

Diety wegańskie nie zawierają również żadnego mięsa ani owoców morza, które są zazwyczaj najbardziej kosztowną częścią większości diet. Niektórzy uważają, że dieta wegańska jest nudna lub nie pozwala na uzyskanie złożonych smaków lub ciekawych kombinacji – ale to też nie jest prawda! Dostępna jest szeroka gama pysznych wegańskich posiłków, które zawierają świeże składniki, takie jak ostra papryka, quinoa, tempeh (sfermentowany produkt sojowy), seitan (substytut białka pszenno-glutenowego), awokado, jarmuż, grzyby, soczewica, edamame (soja w strąkach), imbir, orzechy, takie jak orzechy włoskie i migdały. Weganie zajadają się również hummusem, czy potrawami z tofu. 

Więcej żywieniowych porad znajdziesz na stronie feedfit.pl

 

Author: Redaktor